Voedseleducatie voor basisscholen
Hey onderwijsprofessional! Jij wilt natuurljk net als ons, dat alle kinderen gezond opgroeien. Dit kunnen we samen bereiken door de eerste stap te zetten. Ontdek hieronder het lesaanbod voor groep 5 t/m 8.
Over de lessen
De lessen zijn gebaseerd op het concept van ervaringsgericht leren. Vrijwel alle theorie tijdens de les wordt direct in de praktijk toegepast met smaakproefjes, opdrachten, quizzen en het bereiden van een gezonde lunch. Onderstaande onderwerpen komen aan bod.​
Onderwerpen


-
Gezonde voeding: waarom hebben mensen gezonde voeding nodig en hoe eet je gezond met de schijf van 5?
-
Smaakontwikkeling: nieuwe smaken ontdekken in de klas en leren hoe het smaakgeheugen werkt.​
-
Herkomst ingrediënten: waar komt ons voedsel vandaan voordat het in de supermarkt belandt?
-
Voedselproductie: van graan tot brood, wie maakt ons eten, binnen en buiten de schijf van 5, bewerkt en onbewerkt voedsel en voedselbereiding.
-
Consumentenvaardigheden: voedsel bewaren, voedselveiligheid, conserveren, verleiding en etiketten lezen.
De voordelen
De school is de perfecte plek voor kinderen om meer te leren over voeding. Hieronder vind je de voordelen die de lessen bieden voor scholen.

Wetenschappelijk onderbouwd
De lessen zijn evidence based en ontwikkeld door Wagingen Universiteit en opgenomen in de interventiedatabase van het RIVM.

Flexibel in te zetten
Als kwartaalpakket om de 2 weken of ter vervanging van een uitgevallen docent.

Volledige ontzorging
De Smaakbrigade zorgt voor alle materialen. De afstemming vindt plaats met de leerkrachten en directie.

Gezonde school en SLO
De lessen voldoen aan het SLO leerplankader voeding en kunnen worden ingezet binnen de gezonde school aanpak.

Thematisch
Eten is sociaal cultureel bepaald en dat maakt het een mooi thema voor in de klas.

Ervaringsgericht leren
De leerlingen gaan zoveel mogelijk zelf aan de slag en leren hierdoor op een verfrissende manier met handen, hoofd en hart.
Lesaanbod
Bekijk ons lesaanbod hieronder en vind een pakket dat bij je past. Meer hulp nodig? Stuur ons gerust een bericht en wij staan graag voor je klaar!
3
Fijnproever
Jullie vinden voedselvaardige leerlingen belangrijk. Aan alle onderdelen van voedseleducatie wordt aandacht besteed.
​
Pijlers:
-
Smaakontwikkeling.
-
Gezonde voeding met de schijf van 5.
-
Herkomst ingrediënten.
-
Voedselproductie.
-
Duurzaamheid en verspilling.
-
Voedselproductie: van grond tot mond en van zaadje tot plant.
-
Kookvaardigheden.
​
Prijs
€ 6000,- voor een
20 lessen, 5 per groep.​​
